środa, 5 marca 2014

Wściekły makaron czyli penne all'arrabbiata

Danie bardzo proste w przygotowaniu, szybkie a jakby komuś było mało to jeszcze smaczne - w sam raz dla "zabieganych"! Wystarczy kilka minut aby przygotować pikantny sos na bazie pomidorów, czosnku i papryczki chili, dorzucić ugotowany w międzyczasie makaron i gotowe!

Składniki na 4 porcje:

400 g makaronu "penne"
400 g bardzo dojrzałych pomidorów
100 g startego sera pecorino
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 małe papryczki chili
posiekana natka pietruszki
sól

Ugotujcie makaron "penne" w lekko osolonej wodzie.
W międzyczasie, gdy makaron będzie się gotował, sparzcie pomidory i obierzcie je ze skórek. Następnie pokrójcie je na drobne kawałki. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzejcie oliwę i zrumieńcie pokrojony drobno czosnek i papryczki chili, dodajcie pokrojone pomidory i gotujcie sos przez 5-10 minut. Posolić według smaku.

Ugotowany i odcedzony makaron przełóżcie do sosu i wymieszajcie wszystkie składniki.
Podzielcie na 4 porcje i przed podaniem posypcie świeżo posiekaną natką pietruszki i startym serem.

Uwagi:
świeże pomidory możecie zastąpić pomidorami z puszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz