Jeśli nie jesteście ekspertami w przygotowywaniu pączków albo w Tłusty Czwartek zostanie Wam mało czasu na ich przygotowanie, ten przepis to świetna alternatywa! Spróbujcie i oceńcie sami :)
Składniki na przygotowanie około 30 sztuk:
200 g mąki
2 jajka
40 g cukru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g masła lub 1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżka likieru anyżowego albo rumu
ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub zwykły cukier do obtoczenia zaraz po usmażeniu
Ze wszystkich składników wyróbcie gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli trzeba możecie delikatnie podsypać stolnice mąką. Następnie uformujcie kulę i zostawcie ją na stolnicy na kilka minut.
Z ciasta kręćcie wałki podobne jak na kopytka i pokrójcie je na małe kawałki z których następnie uformujecie małe kulki - wielkości orzechów włoskich.
Smażcie (około 2-3 minuty) na głębokim oleju aż się zrumienią ze wszystkich stron i zaczną wypływać na powierzchnię.
Osuszcie castagnole z nadmiaru oleju i obtoczcie w zwykłym cukrze lub gdy troszkę przestygną posypcie cukrem pudrem.
P.s. Jeśli wolicie wersję mniej kaloryczną to zamiast smażyć je na oleju możecie upiec castagnole w piekarniku! w 180°C przez około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz