czwartek, 20 lutego 2014

Szybkie niby pączusie karnawałowe "Castagnole"

Karnawał mamy w pełni, a więc czas aby zaproponować Wam coś typowo włoskiego. Pomyślałam o castagnolach (czytaj kastaniole) bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu a na dodatek smaczne. Choć kształtem przypominają mini pączki i są smażona na oleju ich smak jest zupełnie inny.
Jeśli nie jesteście ekspertami w przygotowywaniu pączków albo w Tłusty Czwartek zostanie Wam mało czasu na ich przygotowanie, ten przepis to świetna alternatywa! Spróbujcie i oceńcie sami :)

Składniki na przygotowanie około 30 sztuk:

200 g mąki
2 jajka
40 g cukru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g masła lub 1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżka likieru anyżowego albo rumu

ponadto:

olej do smażenia
cukier puder do posypania lub zwykły cukier do obtoczenia zaraz po usmażeniu

Ze wszystkich składników wyróbcie gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli trzeba możecie delikatnie podsypać stolnice mąką. Następnie uformujcie kulę i zostawcie ją na stolnicy na kilka minut.
Z ciasta kręćcie wałki podobne jak na kopytka i pokrójcie je na małe kawałki z których następnie uformujecie małe kulki - wielkości orzechów włoskich.
Smażcie (około 2-3 minuty) na głębokim oleju aż się zrumienią ze wszystkich stron i zaczną wypływać na powierzchnię.
Osuszcie castagnole z nadmiaru oleju i obtoczcie w zwykłym cukrze lub gdy troszkę przestygną posypcie cukrem pudrem.

P.s. Jeśli wolicie wersję mniej kaloryczną to zamiast smażyć je na oleju możecie upiec castagnole w piekarniku! w 180°C przez około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz