sobota, 1 lutego 2014

Prawdziwe bardzo włoskie spaghetti carbonara

Musze się przyznać, że kiedy po raz pierwszy usłyszałam o wersji makaronu z jajami to byłam bardzo zdziwiona. Wręcz nie wyobrażałam sobie takiego połączenia.
Teraz śmiało mogę stwierdzić, że jest to bardzo ciekawe i smaczne danie choć trochę kaloryczne. No ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na trochę "rozpusty"!
Powiem Wam jeszcze, że oryginalna włoska carbonara nie zawiera śmietany! Jeśli kiedykolwiek słyszeliscie o wersji ze śmietaną to z pewnościa był to przepis zmodyfikowany.

Składniki dla 4 osób:

350 g makaronu spaghetti
150 g surowego, niewędzonego boczku
100 g drobno startego sera owczego pecorino, ewentualnie parmezanu
1 całe jajo + 4 żółtka
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

W lekko osolonej wodzie ugotujcie makaron al dente czyli musi sie gotować około minuty krócej niż podano na opakowaniu.
W międzyczasie pokrójcie w kostkę lub cienkie plasterki boczek i podsmażcie go na patelni z dodatkiem oliwy. Powinien być lekko chrupiący. Zestawcie z ognia.
W miseczce roztrzepcie jajko i żółtka, dodajcie starty ser, pieprz oraz boczek. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
Odcedzcie makaron i wymieszajcie go wraz z jajecznym sosem.

Uwagi:
jaja nie powinny się ściąć a mieć lekko kremową konsystencję, dlatego zaleca się mieszać makaronu na patelni (w garczku) po zdjęciu z ognia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz