poniedziałek, 10 lutego 2014

Kruche ciasteczka walentynkowe


Już za kilka dni Walentynki! Nie wiem jak Wy, ale ja zamiast wychodzić w ten dzień nawykwintne kolacje z "przymusowym menu" wolę osobiście przygotować coś sympatycznego dla bliskich mi osób :) Dziś podzielę się z Wami przepisem na kruche ciasteczka w kształcie serca. Idealne na słodkie rozpoczęcie dnia zakochanych i nie tylko. Możecie je przełożyć dowolną konfiturą, udekorować masą cukrową lub polewą z czekolady. Krótko mówiąc jak kto woli i fantazja podpowiada!




Składniki (ilość sztuk zależy od wielkości form):

200 g masła
400 g mąki tortowej
200 g cukru
1 żółtko + 1 całe jajko
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
dowolna konfitura (dżem) do przełożenia ciastek
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa do dekoracji

Zanim przystąpicie do wyrabiania ciasta upewnijcie się, że masło i jajka mają temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać na stolnicę. W środek dodać posiekane nożem masło i rozdrobnić palcami mieszając z mąką. Następnie dodać cukier, żółtko i całe jajko, skórkę cytryny, cukier wanilinowy i sól. Energicznie wyrobić ciasto, uformować w kulę, owinąć w czystą ścierkę i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Po schłodzeniu, ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na grubość około 0,5 cm . Wykrawać serca (lub inne kształty). Jeśli macie zamiar przełożyć je konfiturą to w połowie ciasteczek, w środku powinniście wykroić dziurkę.

Piec około 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ciastka nie powinny się bardzo spiec od spodu. Po wyjęciu będą miękkie ale po kilku minutach stwardnieją.

Smacznego!

2 komentarze: