Już za kilka dni Walentynki! Nie wiem jak Wy, ale ja zamiast wychodzić w ten dzień nawykwintne kolacje z "przymusowym menu" wolę osobiście przygotować coś sympatycznego dla bliskich mi osób :) Dziś podzielę się z Wami przepisem na kruche ciasteczka w kształcie serca. Idealne na słodkie rozpoczęcie dnia zakochanych i nie tylko. Możecie je przełożyć dowolną konfiturą, udekorować masą cukrową lub polewą z czekolady. Krótko mówiąc jak kto woli i fantazja podpowiada!
Składniki (ilość sztuk zależy od wielkości form):
200 g masła
400 g mąki tortowej
200 g cukru
1 żółtko + 1 całe jajko
starta skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
dowolna konfitura (dżem) do przełożenia ciastek
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa do dekoracji
Zanim przystąpicie do wyrabiania ciasta upewnijcie się, że masło i jajka mają temperaturę pokojową.
Po schłodzeniu, ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować na grubość około 0,5 cm . Wykrawać serca (lub inne kształty). Jeśli macie zamiar przełożyć je konfiturą to w połowie ciasteczek, w środku powinniście wykroić dziurkę.
Piec około 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ciastka nie powinny się bardzo spiec od spodu. Po wyjęciu będą miękkie ale po kilku minutach stwardnieją.
Smacznego!
mmmniam bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńdziekuje @Kris i pozdrawiam!
Usuń